IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

patintempoyak

Bahan-bahan :

1. Ikan patin segar.

2. Tempoyak ikut suka.

3. Cili padi 15 biji.

4. Kunyit hidup seinci.

5. Daun Kesum.

6. Bunga Kantan.

7. Air.

8. Timun kuning atau bendi sebagai pelengkap.

Cara Memasak :

1. Cuci bersih ikan kemudian letak dalam periuk.

2. Tumbuk cili dan kunyit.

3. Setelah kedua-dua bahan lumat, bubuh tempoyak. Gaul sebati. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi. (Kalau mahu kuah pekat bubuh tempoyak lebih banyak).

4. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.

5. Masukkan air. Masak sampai menggelegak.

6. Boleh masukkan timun kuning atau bendi sebagai pelengkap untuk menambah sedap.

7. Masukkan garam dan aji sebagai perasa.

Sumber : https://saji.my/resepi-patin-masak-tempoyak/